29 Ocak 2016 Cuma

KIYMALI KAŞARLI GÖZLEME


Kıymalı Kaşarlı Gözleme

Bu gözleme hazır yufkadan değil el açması. İlk kez yapacaklar durun hemen tarif değiştirmeyin söyleyeceklerim var. Usta olanlar tarifi okumaya başlayabilir hatta direk kendi tariflerini de uygulayabilirler.
Şimdi biz gelelim yeni başlayanlara, ilk başta hamur yoğurmak hamur açmak biraz göz korkutuyor kabul ediyorum ama benim anneannemin hep " Hamurdan korkma, hamurda hatayı düzeltmek kolaydır" der. Gerçekten de öyle 
Açarken hamur yırtıldı mı yapıştır, 
Hamur oklavaya mı yapışıyor un serperek aç, 
Yok hiç mi olmadı elindekini boz elinde azcık tekrar yoğur ve yeniden başla.. 
Her durumun çözümü mevcut yani. Kaldı ki biz de baklavalık hamur açmayacağız açacağımız hamur yemek tabağı büyüklüğünde olacak. Hem şekil çok da önemli değil. Sizin gözlemeleriniz üçgen, kare, beşgen hatta yamuk bile olabilir önemli olan tadı. Bu da benim tarifim ve sizin el lezzetinizle mükemmel olacak..
Hadi başlayalım 


MALZEMELER 

HAMUR İÇİN 
4 SU BARDAĞI UN
1,5 SU BARDAĞI SU
TUZ

İÇ HARÇ İÇİN
250 GRAM KIYMA
2 ORTA BOY SOĞAN
1 TATLI KAŞIĞI SALÇA
1 SU BARDAĞI RENDE KAŞAR PEYNİR 
YARIM ÇAY KAŞIĞI TOZ BİBER
TUZ

Un, su ve tuzu derin bir kapta karıştırın iyice yoğurun. Yoğurduğunuz hamur biraz sert ve ele yapışan bir hamur olacaktır. Hamuru bir-bir buçuk saat dinlendirdikten sonra elinize yapışmayacaktır.

Hamur dinlenirken siz iç harcı hazırlamaya başlayın. Kıymayı kavurun. Soğanı küçük küçük doğrayın ve kıymanın içine atıp kıymanın yağı ile iyice kavurun. Kavrulan soğan ve kıyma karışımına salça, kırmızı toz biber ve tuzu ekleyip salçanın kokusı çıkana kadar kavurun. Harca 1 çay bardağı sıcak su ekleyip bir taşım kaynatın ve harcı soğumaya bırakın. Harç soğuyunca içine rendelenmiş kaşarı ekleyip karıştırın.

Hamurdan küçük küçük bezeler alıp yemek tabağı büyüklüğünde açın. (Yaklaşık olarak 12 13 tane oluyor) Hamuru ne çok ince ne de çok kalın olmayacak şekilde bol un ile açın. Açtığınız hamurun yarısına iç harçtan koyun ve yayın, açıkta kalan yarısını ikiye katlayın ve kenarlarından bastırarak şekil verip kapatın. Tüm hamur bitene kadar aynı işlemleri tekrarlayın.

Eğer hamur veya harçtan biri artarsa kalanı buzdolabı poşetine koyup buzluğa atabilirsiniz. İhtiyacınız olduğunda çıkarıp kullanırsınız.

Teflon ya da seramik tavayı kızdırın. Gözlemeleri arkalı önlü pişirin. Hazırladığınız tüm gözlemelere dilerseniz tereyağı sürebilirsiniz. Eğer yağlı bir kıyma kullandıysanız gözlemenin ağır olmaması için bence tereyağ kullanmayın.
Gözlemeler sıcak servis edilince lezzetli oluyor eğer soğursa yağsız tavada yine ısıtabilirsiniz.

Afiyet Olsun

1 yorum:

  1. Ellerinize Sağlık.Birde Bizim sultan Hanımın Yaptığı kaşarlı Gözlemeye Bakarmısınız ? https://www.lezzetinrotasi.com/kasar-peynirli-gozleme-tarifi/

    YanıtlaSil