10 Kasım 2014 Pazartesi

YENI EVİMDE İLK AŞUREM


Aşure yapmayı neden bu kadar abartıyorlar bilmiyorum. Bence herkesin yapabilceği çok basit ve çok lezzetli bir tatlı.  Tabiki benim tarifimle..

Aşure yapmaya eşimle pazarda gezerken aşurelik buğdayı görünce karar verdim. Daha önce de hep aklımdaydı ama iki kişiyiz burda tanıdık pek fazla kimse yok kime dağıtacağım diye düşünüp vazgeçiyordum. Ama pazarda buğdayı görünce ben de Z yaparım o zaman dedim ve ve hemen gidip 100 gram buğday ve 100 gram da nohut aldım. Tabi pazarcının çok hoşuna gitmedi bir durum

Şimdi malzeme listemiz şöyle
100 gr (yaklaşık 1.5 çay bardağı) buğday
100 gr nohut
100 gr kuru fasülye
2 elma
100 gr kuru beyaz üzüm
2.5 su bardağı şeker
2 nar
Ve dilediğiniz kadar ceviz (fındık veya Antep fıstığı da olabilir)

Bu kadar malzeme ile yaklaşık 8 kase aşure çıkıyor siz daha fazla istiyorsanız miktarları artırabilirsiniz.

Aşure yapacağınız günün bir gün önceki geceden buğday fasülye ve nohutumuzun içindeki taşları ayırıp derin bir kase içinde bol su ile ıslatıyoruz.

Ertesi gün hepsini düdüklü tencereye bol su ile birlikte koyup yarım saat haşlıyoruz. Her düdüklü tencereye göre pişme süresi farklıdır o yüzden yarım saat sonra baktığınızda eğer pişmemiş bir ürün varsa tekrar pişirmeye devam edin.

Haşlanmış bu karışımın içine  şekerimizi ilave ediyoruz ve sık sık karıştırarak  kaynatıyoruz. Bu arada üzümlerimizi ılık suda ıslatıyoruz ve elmalarınızı soyup küp küp doğruyoruz. Elmalar çabuk kararabileceğinden bu işlemi aşure kaynadıktan sonra yapabilirsiniz. Kaynayan aşurenin içine sonra içine  üzüm ve elmalarımızı koyup bir taşım daha kaynatıp kapatıyoruz. Aşurenin şeker miktarı sıcakken çok şekerli geliyorsa soğuduktan sonra normal olacaktır. Şeker tadı aşure sıcakken az ya da normal ise soğuduktan sonra şekeri az gelecektir o yüzden biraz daha şeker eklemelisiniz.

Aşure biraz soğuyunca kaselere alıyoruz ve üzerini nar ve cevizle süslüyoruz..

Aşureyi ben sıcak yemeyi severim. Size de tavsiye ederim sıcakken bir deneyin bence daha çok seveceksiniz.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder